100 ÅRS FEJRING AF WIENERBØRN I DANMARK

100 ÅRS FEJRING

1919 - 2019


BØRN FRA WIEN KOM TIL DANMARK EFTER 1. OG 2. VERDENSKRIG TIL RESTITUERING

HOS DANSKE FAMILIER.


MIN FAMILE HAVDE ET PLEJEBARN I 1949 OG ET I 1963.


DERFOR VAR JEG MED TIL BÅDE 40-ÅRS OG 50-ÅRS JUBILÆUM I WIEN I HENHOLDSVIS 1959 OG 1969( BERETNING FUNDET PÅ NETTET FRA EN JYSK DELTAGER )


Et 40 års jubilæum.Wien indbyder danske plejeforældre, pleje­søskende og venner til 40 års jubilæumsfest d.13.-20. september 1959.


Festarrangørerne havde sørget for 2 særtog, et fra Frederikshavn og et fra København, der tilsammen havde 1380 passagerer.

Foran på lokomotiverne var der påklæbet meget store bogstaver i rødt papir med ordene “Vi glemmer intet”. Med toget fulgte en øs­trigsk læge og østrigske sygeplejersker, der var taget til Danmark for om fornødent at ple­je svage og ældre mennesker på turen. Ved an­komsten til den østrigske grænse klokken halv tre om natten blev alle opvartede med varm kaffe. I Linz var der velkomsttale af borgmes­teren, og alle blev beværtede med øl og tærte af damer i nationaldragter. Ved ankomsten til Wiens vestbanegård var en 1000-tallig men­neskeskare mødt op til modtagelse af de 1600 gæster.


Ved gensynet efter de 40 år, flød glædestårer i rigelig mængde, og der udvistes en hjertelig­hed uden lige. Tirsdag d. 15. september var alle indbudt til festaften på Wiens enormt store rådhus, der skulle rumme 18.000 mennesker på een gang. Her var alle 1600 gæster indbudt til fællesspisning.


Vi blev budt velkommen af Wiens borgmester, Franz Jonas, og flere af Wiens honoratiores holdt velkomsttaler. Nie­derösterreiches Tonkünstlerorchester under dirigent dr. Gustav Kolsiks ledelse spillede under festspisningen, hvorefter der spilledes op til dans med populære gamle og nyere danske dansemelodier, tillige med de kendte Wie­nervalse; det var en fest, der aldrig glemmes – 2.000 mennesker svinger sig i dans i højstemt festglæde til vidunderlig musik af et meget stort orkester. Det varede dog kun en time og et kvarter.


40 års jubilæumskomite indbød til festaften i Wiener Stathalle d. 16. september 1959 under ledelse af professorinde Barbara Kauders med mange flere.


Program:

Tale af vicekansler dr. Bruno Pittermann

Kirkeminister Bodil Koch

Nationalratpræsident ing. Leopold Figl.

Sang af studentersangforeningen i København

Afsløring af en buste af Sigurd Jacobsen og af to Wienerbørn klædt i deres usle tøj og med en meget stor rygsæk på ryggen akkurat som ved afrejsen til Danmark i 1919.

Konferencier var Marie West Crone.

Niederösterreicheisches Tonkünstlerorchester underholdt med Ouverture til Rosemunde af Franz Schubert.

Studentersangforeningen København.

Annemarie Selenko, Alt forgangen i prolog. Wien, Wieb og Gesang, vals af Johan Strauss med meget mere.


Den 17. september var der festforestilling i statsoperaen; man opførte operaen “Trylle­fløjten” af E. Schikander med musik af W. A. Mozart.


( BERETNING FRA EN AF DE JYSKE DELTAGERE I TUREN )JEG VAR KUN 9 ÅR GAMMEL, MEN HUSKER MEGET FRA TUREN OG MØDET MED MIN PLEJEBROR OG HANS FAMILIE
SE LINKS TIL TOGREJSER I 1921:


https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/film/danske-borneaktion-wienerborn


https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/klip/wienerborn-pa-korsor-st